Trajna epilacija diodnim laserom 808 nm

Šta treba znati o trajnoj epilaciji diodnim laserom

Iskustvo je pokazalo da su diodni laseri najefikasniji za trajno i bezbolno uklanjanje neželjenih dlaka. Podaci iz literature navode da se IPL metodom eliminiše 60-65% dlaka, dok je za diodni laser taj procenta 70-75%. Prateće neprijatne senzacije i nusefekti tretmana su primenom diodnog lasera smanjeni na minimum. Talasna dužina svetlosti od 808 nm i način aplikovanja svetlosne energije je zaslužan za efikasnost i minimalan intenzitet neprijatnosti prilikom i posle tretmana. Diodnim laserom moguć je tretman na svim tipovima kože, od 1 do 4, tokom cele godine.

Rasprostranjeno je mišljenje da epilaciju ne treba raditi za vreme letnjih meseci. Medjutim, za razliku od IPL epilacije ksenonskom lampom, epilaciju diodnim laserom u SHR tehnici je moguce sprovesti tokom čitave godine, bez ograničenja na letnje mesece.

Diodni laser 808 nm

Diodni laseri eliminišu dlake po istom principu kao i sve IPL metode (Xenon lampe, ND Yag laseri, Aleksandrit laseri i sl.). Mehanizam akcije se bazira na absorpciji energeije laserskog zraka od strane melanina (tamni pigment) dlake što dovodi do pregerevanja korena dlake, uništavanja krvnih sudova koji ishranjuju dlaku i uništavanja germinativnih ćelija folikula dlake iz kojih se dlaka stalno obnavalja. Iz ovih razloga, diodni laser je najefikasniji u tretmanu tamnih dlaka, kada je pozitivne efekte moguće dobiti na nižim energijama i sa manjim brojem tretmana. U slučaju svetlih dlaka potreban je veći broj tretmana uz upotrebu većeg intenziteta laserskog zraka. Zbog toga je tretman svetlih dlačica povezan sa većim rizikom od komplikacija.

Diodni laser je najefikasniji u tretmanu dlaka koje se nalaze u anagenoj fazi rasta. Dve nedelje nakon tretmana dlake počinju da otpadaju i taj proces se nastavlja jos dve naredne nedelje. Zbog toga tretmane treba ponavljati na 4-5 nedelje.

Jedno najčešćih pitanja klijenata je povezano sa brojem neophodnih tretmana. Teško je unapred dati precizan odgovor na to pitanje. Treba znati da je “svaki čovek kosmos za sebe”. Drugim rečima, individualne razlike između ljudi po pitanju tipa kože, gustine dlaka, količine melanina u dlakama, brzine rasta dlaka, osetljivosti na traumu laserskog zračenja i td., čine svako predviđanje nezahvalnom akcijom. Ono što je iskustvo pokazalo je to da se broj tretmana obično kreće između 4 i 7.

Kada ne treba raditi trajnu epilaciju diodnim laserom talasne dužine 808 nm

Trajnu epilaciju diodnim laserom ne bi trebalo raditi kod trudnica, osoba sa herpesom, kada postoje sumnje na maligne promene na koži, na podrucjima sa tetvažama i mladežima (mladeže treba zaštiti ili zaobići tokom epilacije), na područjima sa svežim ožiljcima i kod osoba koje uzimaju fotosenzitivne lekove kao što su antikoagulansi. Komplikacije laserske epilacije su veoma retke, gotovo isključene ukoliko se pravilno rukuje aparatom. Međutim, prolazne hiper i hipopigmentacije su ipak moguće i predstavljaju prolaznu pojavu koju većina klijenata prihvata. Isto važi i za blago crvenilo i otok kože koji se javljaju posle tretmana.

Faktor iskustva

Iskustvo operatera lasera je jedan od ključnih faktora uspešne trajne epilacije. Ovo se ne odnosi samo na iskustva u rukovanju i podešavanju lasera već i na spretnost i uigranost pokreta ruke koja vodi sondu lasera. Pokreti moraju da budu ujednačeni, "glatki", ni spori ni brzi jer sporiji pokreti dovode do osećaja peckanja, brzi pokreti umanjuju efekte tretmana. Ukoliko operater ima izgraađena iskustva u radu laserom efikasnost trajne epilacije se značajno povećava.

Pre i posle trajne epilacije laserom

Priperema za trajnu epilaciju je jenostavna. Regije koje se tretiraju treba da budu čiste, a dlačice obrijane 1-3 dana pre epilacije u zavisnosti od toga koliko brzo rastu. Dakle, dlačice ne smeju biti dugačke niti sveže obrijane. Posle trajne epilacije laserom retko se javlja crvenilo kao posledica dejstva laserskog zračenja. Ukoliko se javljaju neprijatnosti u vidu peckanja hladne obloge su dovoljne da stvar bude rešena. Koža lica je naročito osetljiva, pa se trajna epilacija lica laserom mora prilagoditi i obaviti sa posebnom pažnjom. Ostale regije koje se podvtgavaju epilaciji laserom kao što su intimna regija, prepone, noge, ruke, pazuho i grudi nisu naročito problematične u pogledu neprijatnosti posle epilacije.

Cena trajne epilacije

Cene trajne epilacije se prilično razlikuju od grada do grada i od ustanove do ustanove, ali cena prvenstveno zavisi od veličine tretirane regije. Konačna cena trajne epilacije zavisi od broja tretmana. Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

Dodatne informacije