SPIRALA – IUD – KONTRACEPCIJA

Spirala ili intrauterini uložak – IUD (intrauterine device) najčešće je izrađen od plastike ili kombinacije plastike i metala. Oblik spirale je prilagođen obliku unutrašnjosti materice i ne mora nužno biti spiralnog oblika. Naziv “spirala” za IUD je više tradicionalnog karaktera zbog toga što većina modernih IUD nema spiralni oblik. Najčešće se izrađuju u dve veličine, za žene koje nisu rađale i za one koje su imale bar jednu veću trudnoću. Danas postoje i tzv. univerzalne “single size” spirale. Kod većine modela plastično telo spirale je obloženo bakarnom ( bakarna spirala ) ili srebrnom žicom ( srebrna spirala).

Postoje i tzv. hormonske spirale koje permanentno “emituju” hormone i na taj način kontraceptivne efekte samog IUD čine pouzdanijim. Međutim, hormonske spirale su indikovane samo koda je uz kontraceptivni efekat neophdno postici i korekciju određenih hormonskih poremećaja. Proizvođači preporučuju zamenu IUD svakih 3-5 godina. U nekim okolnostima kada je prisustvo IUD bez ikakvih nuspojava ovaj period se može produžiti uz konsultaciju ginekologa. Postoje primeri dugogodišnjeg (15-20 godina) nošenja spirale bez ikakvih komplikacija.

Mehanizam akcije

Mehanizam delovanja spirale se zasnivana sterilnoj upali sluzokože materice, koju izazivaju sve vrste spirala kao nespecifičnu reakciju na prisustvo stranog tela u materničnoj šupljni, kao i mehaničkom ometanju procesa implantacije. Bakarne IUD poseduju dodatni efekat posredovan delovanjem bakarnih jona koji inaktiviraju mnogobrojne enzime i podstiču produkciju prostaglandina, tako da je upalna reakcija još snažnije izražena. Povećana infiltracija leukocita i makrofaga je odgovorna za intenzivnu fagocitozu spermatozoida kao i za embriotoksične efekte. Hormonski IUD svojim gestagenskim hormonskim uticajem ispoljavai efekte na cervikalnu sluz koja se zgušnjava i postaje nepropusna za spermatozoide.

Osim toga, utiče i na sluzokožu materice koja se nalazi u stanju sličnom atrofiji. Ovim dejstvom se postiže i smanjenje pokreljivost i jajovoda koji ne mogu transportovati jajnu ćeliju čak i onda kada ovulacija postoji . Intrauterini uložak je naročito pogodan za žene u periodu između dve trudnoće, kao i u slučajevima kada žene ne mogu ili ne žele oralnu kontracepciju. Spirala je naročito pogodna za žene iznad 40 godina kada raste rizik od ne zeljenih efekata uzimanja kontraceptivnih tableta. IUD spada u veoma konformne i kvalitetne metode kontraceptivne zaštite.

Komplikacije

Iako je spirala jedna od najkvalitetnijih kontracepcionih metoda njena upotreba je praćena izvesnim rizicima i komplikacijama. Jedna od njih je spontana ekspulzija (izbacivanje) intrauterinog uloska ijavlja se u 0,5 – 1,5 % slučajeva. Učestalost ove komplikacije je veća kod rane insercije IUD neposredno posle porođaja. Veća učestalost spontanog izbacivanja spirale je i kod žena koje nisu rađale. Bolovi i nepravilna krvarenja se javljaju sa različitom učestalošću. Obično se javljaju kratkotrajni i bolovi slabijeg intenziteta neposredno nakon insercije IUD. Takođe u manjem broju slučajeva se javlja predmenstrualni spotting.

Nepravilna ili obilnija krvarenja koja zahtijevaju skidanje IUD javljaju se kod 1% žena. Pod pojmom “Lost IUD” označava se nemogućnost nalaženja konca spirale prilikom ginekološkog pregleda. Pri tome konac IUD može stvarno biti izgubljen (pokidan ili umotan oko tela spirale) ili se raditi trudnoći i povlačenju konca u samu šupljinu materice. U ovakvim slučajevima neophodan je ultrazvučni pregled i najčešće histeroskopsko vađenje IUD. Sigurnost i bakarnih IUD u smislu kontracepcionih učinaka se procjenjuje na 99%, dok u preostalih 1 % dolazi do neželjene trudnoće ili čak vanmaterične trudnoće u 0,5% slučajeva.

Spirala i trudnoća

Trudnoća u prisustvu IUD nije medicinska indikacija za prekid trudnoće zbog toga što se u većini slučajeva ovakve trudnoće završavaju rađanjem terminskog i zdravog potomstva. U trudnoćama nastalim uz IUD ne postoji povećani rizik od nastanka fetalnih anomalija, ali postoji izvestan rizik da se ovakva trudnoća završi spontanim pobačajem. U slučaju trudnoće uz IUD kod žena koje žele da zadrže trudnoću vreme skidanja spirale je veoma teško proceniti. U prvom tromesečju intervencija skidanja spirale može dovesti do oštećenja posteljice u razvoju ili čak oštecenja plodovih ovojaka.

U drugom trimestru je moguće skinuti spiralu bez veće opasnosti od izazivanja pobačaja, ali u ovoj fazi trudnoće konac spirale je najčešće povučen u unutrašnjost šupljine materice tako da je skidanje spirale praktično nemoguće. U ovakvim situacijama je možda najbolje ne preduzimati ništa po pitanju skidanja spirale. Kontrainidikacije za stavljanje IUD su genitalna infekcija, nejasno krvarenje, uterus myomatosus, veće anomalije uterusa. Kada je grlić u pitanju, spiralu ne treba koristiti u slučajevima rascepa grlića materice, PAPA testa višeg stepena, malignih oboljenja grlića, stenoziranih grlića. Pre stavljanja spirale treba istražiti mogućnost postojanja rane trudnoće.

Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

Dodatne informacije