Uklanjenje tetovaža Picosecond laserom

Na samom početku treba prvo objasniti šta je to picosecond laser i u čemu se razlikuje od običnog NDYAG lasera. Picosecond laseri su zapravo NDYAG laseri velike snage. Viseštruko veća snaga koju može da emituje picolaser omugaćava da spot, odnosno snop energije koju laser emituje, može da bude velikog prečnika. To znači da se u jedinici vremena tretira velika površina, što značajno ubrzava sam proces rada. Prečnik spota, odnosno snopa laserskog zraka je kod picosecond lasera podesiv što mu omogućava veliku prilagodljivosti u radu i mogućnost brojnih podešavanja. Sve ovo proces skidanja tetovaže čini bezbednijim, efikasnijim i kraćim.

Najvažnija karakteristika koja picosecond lasere izdvaja od klasičnih NDYAG lasera je trajanje impulsa. Klasični NDYAG laseri emituju impulse čije se vreme trajanja meri u nanosekundama, obično je to 10 ns. Picosecond laseri, kao što im ime kaže, emituju impulse čije je se vreme trajanja meri pikosekundama, obično 10-900 ps.

Sa tehničke strane, do skora nije bilo izvodljivo dobiti laserski zrak stabilne i ujednačene snage koji može da traje tako kratko. Sada, sa piko laserima je to moguće. Logično je pitati se zašto je kratko trajanje impulsa tako važno. Odgovor je taj da smanjenje trajanja impulsa omogućava povećanje snage impulsa a da se pri tome ne napravi šteta na tkivu. I to zaista funkioniše. Iskustvo je pokazalo da je kolateralna šteta na tkivu značajno manja upotrebom piko lasera čak i kada se koriste značajno veće energije u odnosu na klasični NDYAG laser.

Faktor iskustva

Iskustvo operatera lasera je jedan od ključnih faktora uspešnog tretmana skidanja tetovaže. Ovo se ne odnosi samo na iskustva u rukovanju i podešavanju lasera već i na procenu debljine kože, dubine pigmenta, tip kože, da li se radi o prvom, drugom ili npr. petom tretmanu, ali je gotovo nemoguće proceniti hemijski sastav pigmenta. Svi ovi faktori moraju da se uzmu u obzir u planiranju tretmana.

Pre i posle tretmana skidanja tetovaže

Priperema za tretman je jenostavna. Regija koja se tretira treba da budu čista i obrijana. Posle tretmana javlja se otok i crvenilo kao posledica dejstva laserskog zračenja. Ukoliko se javljaju neprijatnosti u vidu peckanja hladne obloge dolaze u obzir kao i kortikosteroidne masti i kreme.

Cena uklanjanja tetovaće

Cene uklanjanja tetovaže se prilično razlikuju od grada do grada i od ustanove do ustanove, ali cena prvenstveno zavisi od veličine tretirane regije i lasera kojim se radi. Cena uklanjanja tetovaže PICO laserom je nešto veća od cene uklanjanja tetovaže NDYAG laserom. Dok konačna cena uklanjanja tetovaže zavisi od broja tretmana. Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

Dodatne informacije