Mikoplazma i Ureaplazma

Iz grupe mikroorganizama u koju spadaju, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma genitalium najčešće se pominju tri uzročnika simptomatskih infekcija urogenitalnog trakta. Ovi mikrobi nemaju ćelijski zid tipičan za bakterije, a jedna od najznačajnijih odlika im je mnoštvo antigenskih serotipova (odlikuju se antigenskom različitošću). Uspostavljanje trajnog imuniteta na mikoplazmu i ureaplazmu nije poznato. Zbog toga su ponovljene infekcije mikrobima iz ove grupe veoma česta pojava.

Simbioza sa bakterijama

Pravu ulogu mikoplazme u ureaplzme u hroničnim zapaljenjima grlića materice i endometrijuma skoro da nije moguće odrediti jer su infekcije ovim mikrobima po pravilu udružene sa aerobnim ili anaerobnim bakterijama. Teško je reći da li je bakterijska infekcija u stvari superinfekcija koja nastaje na terenu inficiranih tkiva mikoplazmom i/ili ureaplazmom ili obrnuto. Ista dilema ostaje i nakon uspešnog lečenja. Naime, uspešno lečenje bakterijske infekcije dovodi do iščezavanja mikoplazme i/ili ureaplzme. Postoji mišljenje da antibiotska terapija koja uspešno izleči bakterijsku infekciju ujedno eliminiše i mikoplazmu/ureaplzamu.

Patogeneza

Infekcija jajovoda mikoplazmom/ureaplazmom se može završiti stvaranjem priraslica, sužavanjem jajovoda, “slepljivanjem” i “paralisanjem” fimbrijalnog aparata jajovoda. U tom slučaju jojovodi su poptuno nefunkcionalni, a da propustljivost jajovoda za tečnost (kontrast pri HSG snimanju) bude potpuno očuvana. Veza između infekcije mikoplazmom/ureaplzamom i neplodnosti muškaraca nije dokazana. Osim, poremećaja funkcije jajovoda, danas se smatra da mikoplazma/ureaplazma mogu biti udružene sa povećanim rizikom za pobačaj ili razvojne anomalije ploda. Ovaj fenomen se uglavnom objašnjava povećanom aktivnošću Th1 (proinflamatornih citokina) i povećanom aktivnošću NK ćelija endometrijuma. Novija istraživanja o vezi infekta i steriliteta žena objašnjavaju ovaj fenomen preranim zatvaranjem ili “neotvaranjem” tzv. “implantacionog prozora” endometrijuma. TNF-alpha (jedan od major proinflamatornih citokina) su ovom slučaju pominje kao medijator ovog procesa.

Učestalost

Učestalost infekcije mikoplazmom/ureaplazmom je u stalnom porastu. Infekcija se može dokazati i kod devojaka koje nisu imale odnose, dok se kod seksualno aktivnih žena infekcija mikoplazmom može dokazati u 17% slučajeva. Ovaj procenat je daleko veći kada je u pitanju ureaplazma i iznosi 75%.

Simptomi

Ukoliko se radi o asimptomatskim infekcijama, kod kojih je neznatno pojačan vaginalni sekret, mikoplazme se najčešće dokazuje iz brisa vagine, dok se retko nalaze u brisu grlića materice ili uretre. Suprotno gotovo saprofitnom ponašanju mikoplazme u vagini i delimično grliću materice, naseljavanje same maternične šupljine, jajovoda, odnosno širenje mikoplazmatske infekcije u malu karlicu oslikava njihov puni patogeni značaj.

Simptomi koji se pri tome javljaju su nespecifični, a obuhvataju bolove ili napetost u donjem delu trbuha, pojačani vaginalni sekret, bolovi prlikom polnog odnosa i sl. Mogu se javiti mučnina i povraćanje, povišena telesna temperatura, nepravilna krvarenja, kao i smetnje prilikom mokrenja (pečenje i učestalo mokrenje). Izgleda da je kod žena patogenija Mycoplasma hominis, dok kod muškaraca više problema izaziva Ureaplasma urealyticum. Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzročnika iz brisa grlića materice i/ili uretre u odgovarajućim kulturama ili detekcijom antitela putem kitova.

Terapija

Iskustvo je pokazalo da su lekovi izbora tetraciklini (Doxicyclin) kroz 10-14 dana koji su efikasni kod svih vrsta mikoplazmi. U terapiji infekcije Mycoplasmom hominis na raspolaganju štoje još linkomicin (Lincocin) i clindamicin, dok je u lečenju Ureaplasma urealyticum delotvoran eritromycin (Eritromicin).

Alternativne mogućnosti: Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako izbeći ovu vrstu polno prenosivih bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Izbegavajte hemijske iritanse, šampone, tampone, irigatore i sl.

Cena testiranja na mikoplazmu i ureaplazmu

Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

Dodatne informacije