Lifting bora, strija, celulita i radiotalasni tretman nogu i zadnjice

Uređaj za radiotalasni lifting radi na principu korišćenja radio frekventnog elektromagnetnog zračenja. U medicini se terapija radio frekventnim zračenjem (RF) koristi više od 50 godina. Upotreba RF-a u estetskoj dermatologiji je aktuelna poslednjih 25 godina. RF talasi se koristi za zagrevanje tkiva u telu tako sto se tkiva, ćelije i telesne tečnosti ponašaju kao otpornici. Ovako oslobođena toplota koja se putem RF-a plasira na željena mesta, koja su drugim metodama nedostupna i ima brojne blagotvorne efekte.

Tehnologija radiotalasa je prošla kroz više faza razvoja da bi dostigla sadasnji nivo i kvalitet korišćenja. Razvoj ove tehnologije je težio postizanju ciljeva povećanja dubine penetracije, smanjenju neželjenih efekata tretmana i postizanju vidljivih efekata korišćenjem manjih snaga zračenja. Današnja RF tehnologija omogućava istovremeno delovanje na duboka i površinska tkiva, skoro da je bezbolna dok se efekti tremana očitavaju neposredno posle tretmana. Osim vidljivih efekata na smanjenje obima tretiranih regija tela i uklanjanje celulita, RF-om se vrlo uspešno rešavaju i neki drugi estetski, ali nepatološki, problemi na koži.

Mehanizam akcije radiotalasne energije

Na primer, RF tretmanom se znatno smanjuju bore na licu i oko očiju, podižu obrve, zateže opuštena koža lica i vrata, smanjuje podbradak, smanjuju i sužavaju pore kao i mašćenje lica, tretiraju akne, podiže i učvršćuje zadnjica, ublažavaju strije. Smanjivanje bora na licu i oko očiju RF tretmanima znatno se ublažavaju nazolabijalne brazde, bore na čelu i oko očiju, koje se bukvalno peglaju. Radiotalasni lifting podstiče obnavljanje starog i proizvodnju novog kolagena, što znatno poboljšava izgled i strukturu kože. Koža dobija na tonusu, jedrija je, čvršća i napetija, pa joj se vraća normalna, ružičasta boja.

Spuštene obrve se podižu za samo nekoliko tretmana, oči postaju otvorenije, drenira se visak tečnosti koji se nakuplja zbog nepravilnog protoka limfe, pa se smanjuju i otečeni podočnjaci. Mlohava i opuštena koža može nastati kao rezultat naglog rastezanja kože ili gubitka masnog tkiva zbog starenja. U oba slučaja dolazi do oštećenja vezivnog tkiva, a često i pucanja kolagenih i elastinskih vlakana. RF talasima moguće je takvu kožu znatno zategnuti i poboljšati joj tonus (napetost) zbog regeneracije kolagenih vlakana i vraćanja tonusa.

Tretman strija

Strije su najčešće posledica brzog rastezanja kože pod utjecajem raznih faktora (trudnoća, pubertet, naglo debljanje, kortikosteroidna terapija…), a najvažnija je genetska predispozicija koja diktira kvalitet kolagenih vlakana. Oštećenje i kidanje vlakana dovodi do formiranja dubljih ili plićih paralelnih “kanalića” na koži ljubičaste do bele boje. U tretiranju strija bolje rezultate uvek daje tretman onih promena koje su još uvek pigmentisane i prožete mnoštvom krvnih sudova. RF-om se regeneriše kolagen, smanjuje dubina i širina strija. Koža se na tim mestima zateže, pa su strije manje vidljive.

Tretman kože lica i tela

RF lifting se koristi i za tretman i podbradka. Dubinskim zagrevanjem masnog tkiva i eliminacijom masnih ćelija RF talasi znatno smanjuju podbradak, a zbog regeneracije kolagena taj deo kože se zateže, pa se i sam podbradak vidno smanjuje. Na ovaj nacin RF deluje i na zatezanje zadnjice. Regeneracijom kolagena RF talasi ojačavaju i osnažuju vezivno tkivo kože, a zagrevanjem masnog tkiva dolazi do “otapanja” viška masnoća u ćelijama, što dovodi do znatnog podizanja zadnjice. Tretman RF talasima se smanjuje aktivnost lojnih žlezdi. Samim tim se utiče na smanjenje zapaljenjskih ptocesa koji su prisutni na koži osoba sklonim aknama.

Efekti su naročito izraženi kod hormosnki uslovljenih akni, a ako postoje ožiljci tretman dovodi do vidnih poboljšanja. Tretmani RF-om se sprovodi na celoj regij zahvaćenoj promenama, a vreme jednog tretmana zavisi od veličine površine. U proseku tretman traje od 20 do 45 minuta. Rade se jednom nedeljno (na istom području), a potrebno je 4-6 tretmana za isto područje. Za održavanje efekata se preporučuje jedan do dva tretmana svakih šest meseci. Vreme trajanja rezultata zavisi od starosti pacijenta, kvaliteta kože i razvijenosti promena. Rezultati su brzo uočljivi, a najbolji učinak postiže se unutar šest meseci od početka radiotalsnog liftinga. Sa sigurnošću se može reći da osobe koje se pridržavaju uputstava o ishrani, fizičkoj aktivnosti i higijeni kože imaju dugoročno zadovoljavajuće rezultate.

Zatezaje lica

Bipolarna radio frekventna struja ovog uređaja zagreva vlakna kolagena u slojevima dermisa i hipodemisa. Radiofrekventna stzruja kontrahuje (skraćuje) vlakana kolagena što dovodi do vidljivih rezultata u kratkom vremenskom periodu. Osim toga, stimulisane ćelije fibroblasta ubrzano proizvode nova vlakna kolagena u koži lica čime se koža regeneriše i postiže dugotrajan efekat. Prilikom tretiranja lica potrebno je obratiti pažnju na priordne nabore i pratiti tokove tih linija. Za dobre i trajne efekte je potrebno uraditi 4-6 tretmana u vremenskim razmacima od 2-3 nedelje, nakon kojih slede tzv. tretmani održavanja u većim vremenskim razmacima. Prilikom tretiranja je važno postići određenu temperaturu tkiva. Procena postignute temperature je stvar iskustva terapeuta, ali je još bolje ako postoji IC merač temperature kojim se prati temperatura tokom celog tretmana.

Redukcija celulita

Iskustvo je pokazalo da radiofrekventni tretmani mogu redukovati celulit kod žena. Mehanizam dejstva radiofrekventih talasa u slučaju redukcije celulita nije u potpunosti objašnjen, ali se smatra da RF energija remodelira kolagena vlakna između ćelija masnog tkiva i na taj način dovodi do smanjenja celulita. U stvari, ćelije masnog tkiva, kao i sve ostale ćelije, se nalaze u određenom matriksu koji se još i naziva ćelijska potka. Taj matriks čine vezivno-tkivne strukture i međućelijska tečnost. Narušavanje arhitekture tog celijskog matriksa dovodi to pojave cleulita: RF energija upravo deluje na tom nivou, delimično popravljajući arhitekturu narušenog celijskog matriksa.

Lifting genitalne regije

Na istom principu RF tretman može poslužiti za tretman kože genitalne regije i zatezanje opuštene kože vulve, malih i velikih usana. Tretman genitalne regije traje oko 20 min., ponavlja se 4-6 puta i daje stabilne efekte koji traju najmanje 6 meseci.

Ne preporučuje se tretman osobama koje:

– imaju pacemaker ili interni defibrilator

– boluju od malignih oboljenja kože

– imaju neku vrstu infekcije na podrucju koje žele da tretiraju

– boluju od psorijaze

– boluju od prenosivih bolesti (herpes i sl.)

– imaju narušen imuni sistem (malignitet, AIDS)

– imaju sklonost ka keloidnim ožiljcima

– su trudne ili doje

– poseduje metalne implatne u tretiranoj zoni

– imaju bolest koja sprečava koagulaciju krvi

– su duže vreme izložene upotrebi kortikosteroida

Za metodu ultrazvučnog liftinga ne postoje ograničenja.

Faktor iskustva

Iskustvo operatera RF uređajem je jedan od ključnih faktora uspešnog tretmana. Ovo se ne odnosi samo na iskustvo u rukovanju i podešavanju RF parametara već i na spretnost i uigranost pokreta ruke koja vodi sondu RF aparata. Pokreti moraju da budu ujednačeni, "glatki", ni spori ni brzi jer sporiji pokreti dovode do osećaja peckanja, brzi pokreti umanjuju efekte tretmana. Ukoliko operater ima izgraađena iskustva u radu RF uređajem efikasnost trajne epilacije se značajno povećava.

Pre i posle trajne epilacije laserom

Priperema za RF tretman je jenostavna. Regije koje se tretiraju treba da budu čiste, a dlačice obrijane ili sveže depilirane. Posle RF tretmana retko se javlja crvenilo kao posledica dejstva RF zračenja. Ukoliko se javljaju neprijatnosti u vidu peckanja hladne obloge su dovoljne da stvar bude rešena.

Cena tretmana

Cene tretmana zavise od metode koja se primenjuje kao i broja tretmna. Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

Dodatne informacije