Histeroskopija

Histeroskopija i interventna histeroskopija su metode direktne vizualizacije unutrašnjosti kanala grlića materice i same materice. Pored mogućnosti unutrašnje inspekcije/pregleda organa, ove metode pružaju mogućnost uzimanja biopsije, uklanjanja endometrijalnih i cervikalnih polipa, resekcije septuma i priraslica, uklanjanja submukoznih i nascentnih mioma i td. Histeroskopija je uglavnom bezbolna i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Interventna histeroskopija se izvodi u opštoj ili lokalnoj anesteziji. Svi pregledi i intervencije se snimaju na kompakt disku u DVD formatu, tako da je rezultat histeroskopije dostupan za naknadne konsultativne preglede od strane drugih lekara uključujući ginekologe i patologe.

Indikacije

Indikacije za histeroskopiju i interventnu histeroskopiju uglavnom obuhvataju stanja i oboljenja kao što su:

1. Endometrijalni polipi

2. Cervikalni polipi

3. Submukozni miomi

4. Nascentni miomi

5. Ciljana biopsija endometrijuma

6. Ašermanov sindrom

7. Nejasni oblici steriliteta

8. Proksimalne obstrukcije jajovoda

9. Anomalije materice

10. Abnormalna uterusna krvarenja

11. Maligna oboljenja kanala grlića

12. Maligna oboljenja sluzokože materice

13. Uklanjanje spirale

14. Priprema za IVF

Protočna (Continuous Flow) Histeroskopija

Protočna dijagnostička i interventna histeroskopija je samo jedna od metoda vizualizacije unutrašnjosti materice. Za razliku od kontaktne i tzv. gasne histeroskopije, protočna histeroskopija pruža najveći komfor pri radu uz najveću bezbednost pacijenta. Prednosti protočne histeroskopije su uglavnom sadržane u dobroj vizualizaciji operativnog polja i preciznoj distenziji uterusa što daje treću dimenziju materičnoj šupljini. Iz ovih razloga protočna histeroskopija pruža najveći komfor pri izvođenju histeroskopskih intervencija. U našoj ordinaciji primenjujemo isključivo metodu protočne histeroskopije i interventne histeroskopije. Kontraindikacije za histeroskopiju su malobrojne i uglavnom su svedene na postojanje trudnoće i aktivnih infekcija genitalnog trakta počevsi od kolpitisa do adneksitisa i parametritisa.

Neželjeni efekti i komplikacije

Neželjeni efekti i komplikacije su opisane u malom broju slučajeva. Najčešće neželjeni efekti su u vidu materičnih kontrakcija koje pacijent registruje kao bol u donjem delu trbuha i hipotermija kada se upotrebi velika količina tečnosti. Komplikacije kao što su hiperhidracijski sindrom, krvarenja i diseminacija infekcije veoma su retke i relativno jednostavne za lečenje.

Postintervencijekse tegobe su uglavnom blage ili ne postoje. Bol slabijeg intenziteta i oskudno krvarenje su najčešće postintervencijske tegobe.

Priprema za histeroskopiju

Priprema pacijentkinje za histeroskopiju podrazumeva brijanje i apstinenciju od jela i pića u trajanju od najmanje 5 sati ako se intervencija izvodi u opštoj anesteziji. Osim toga neophodan je i uredan nalaz vaginalnog i cervikalnog brisa. Optimalno vreme za izvođenje histeroskopije je prvi dan nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Potrebe za hormonskom pripremom zavise od indikacija za historoskopiju.

Iskustva su pokazala da Priperma kanala grlića materice za histeroskopiju, kod žena koje nisu rađale, može da se sprovede prostaglandinima. Međutim, danas su instrumenti za histeroskopiju ekstremno malog dijametara (3-5 mm) tako da potreba za bilo kakvom pripremom prostaglandinima gotovo da i ne postoji.

Cena histeroskopije

Cene histeroskopije se prilično razlikuju od grada do grada i od ustanove do ustanove. Cena uglavnom zavisi od toga da li se radi dijagnostička ili interventna histeroskopija, da li je lokalna ili opšta anestezija, da li je ukjučena histopatoogija ili nije. Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

Dodatne informacije