Frakcioni CO2 laser

Na početku ovog teksta potrebno ja da se naglase i znaju sledeće dve činjenice o frakcionom CO2 laseru. Prva je da frakcioni laser zaista dramatično može podmladiti kožu i obrisati godine sa vašeg lica kao da ste bili na “plastičnoj” operaciji. Druga važna činjenica je da to nije kozmetički tretman koji ćete uraditi u pauzi dok obavljate više svakodnevnih poslova. Oporavak posle tretmana frakcionim laserom je spor i donekle komplikovan, naročito kada je u pitanju lice. Kada su u pitanju druge regije sve je prilično jednostavnije.

Posle tretmana

Oporavak posle tretmana frakcionim laserom je spor i zahteva dosta pažnje. U prvoj nedelji posle tretmana dolazi do ljušćenja i otpadanja površnih slojeva kože. U drugoj i trećoj nedelji dolazi do postepenog oporavka kože, ali je ona u ovoj fazi izuzetno tanka, nežna, osetljiva i crvena. Do potpunog oporavka je potrebno da prođe 4 nedelje, a crvenilo na koži se može mestimično zadržati čak i 2-3 meseca. To je ona lošija strana priče. Onaj bolji deo se odnosi na efekte tretmana koji se očitavaju kao zategnuta, zdrava, glatka, podmlađena koža. Tek tada sledi zadovoljstvo i satsfakcija za pretrpljeno.

Pre nego što se odlučite za lifting CO2 laserom dobro se informište o tome šta on donosi u poztivnom smislu, kao i o tome kakav je postintervencijski tok. Osim toga, potrebno je da dobro isplanirate svoje aktivnosti na mesečnom nivou. Kada je u pitanju tretman strija, ožiljaka ili nekog drugog problema na regijama koje isključuju lice problemi su mnogo manji i jednostavniji.

Mehanizam akcije

Frakcioni CO2 laser funkcioniše na taj način što posebni kontrolni sistem u samom uređaju “ispaljuje” laserske zrake podeljene na frakcije, u vremenski vrlo kratkom impulsu i na određnoj površini. Broj tačaka koje ce pogoditi laser na određonoj površini je podesiva kategorija i može se kretati od nekoliko desetina do više stotina tačaka. Svaka tačka na koži koja je pogođena jednom frakcijom, jednim zrakom, lasera predstavlja malu perforaciju duboku od 2-6 mm. Ta mala perforacija je u stvari mikro rana na koži koju je laser napravio. Broj perforacija zavisi od površine tretirane regije, podešavanja i ciljeva tretmana i kreće se od nekoliko pa do više desetina hiljada.

Indikacije

Frakcionim CO2 laserom se tretiraju sve vrste ožiljaka uključujući i ožiljke od akni, kao i strije i bore. Frakcioni laser zateže, podmlađuje kožu i sluzokožu na izuzetan i efikasan način. Zbog toga je veoma efikasan u tzv femilift tretmanu, odnosno trertmanu koji ima za cilja zatezanje i podmlađivanje i zatezanje vaginalnih zidova kao i koze i sluzokože vulve. Osim toga, primenjuje se i za tretman stres inkontinecije.


Dodatne informacije