Dermatološki i kozmetički tretmani CO2 laserom

CO2 laser je izvor koherentne svetlosne (elektromagnetne) energije. Talasna dužina emitovane energije CO2 lasera je 10,6 mikrona, što odgovara infracrvenom delu spektra elektromagnentnog zračenja. Ovo znači da je emisija zračenja CO2 lasera nevidljiva pa su zato potrebne dodatne mere opreza u radu.

CO2 laser ima široku primenu u medicini i kozmetici. U hirurgiji se koristi na tri načina, za vaporizaciju i destrukciju tkiva, koagulaciju i sečenje. Dobra strana laserskog noža je ta da koagulise krvne i limfne sudove čiji dijametar nije veći od 0,5 mm. Takođe, relativno mala sposobnost penetracije (oko 0,3 mm) laserskog zraka ga čini prilično bezbednim.

U vaporizacionom modu rada laserski zrak uništava tkivo (npr. tumorsko tkivo) tako što dolazi do isparavanja tkiva. Dobre strane ove metode su minimalno krvarenje i postupnost u eliminaciji tumora sto povećava sigurnost intervencije. Diskomfor metode se ogleda u tome što je proces prilično spor pa zahteva puno vremena čak i za manje tumore, kao i oslobađanje velike količine vodene pare i dima. Ovaj drugi problem se relativno uspešno rešava kvalitetnim sistemom za aspiraciju i evakuaciju gasovitih nusprodukata intervencije.

Primena u dermatologiji i kozmetologiji

U dermatologiji se CO2 laser primenjuje kao ablativni i neablativni izvor zračenja. Indikacije za primenu CO2 lasera u dermatologiji su fotorejuvenacija, tretman ožiljaka i akni, hirurška primena u eliminaciji tumora. U frakcioniranom modu rada CO2 laserom se postižu odlični rezultati stimulacije regeneracije kolagena i zatezanja kože lica i drugih regija tela, kao i u eliminaciji ožiljaka i strija.

Faktor iskustva

Frakcioni CO2 laser je izvor vrlo agresivnog laserskog zračenja, kao svi drugi CO2 laseri. Iz ovih razloga operater mora da ima veliko iskustvo u tretiranju različitih promena. Iskustvo se ogleda u biranju ukupne snage tretmana, snage pojedinačnih frakcija, gustine tačaka, dužine trajanja impulsa i sl. Kao što vidite, postoji mnogo parametara koji se moraju uklopiti u uspešan tretman i prilagoditi debljini kože, posebnostima tretirane regije i samog problema, kao i postavljenim ciljevima.

Pre i polse tretmana

Pre tretmana koža tretirane regije treba da bude ćista, obrijana ili depilirana i da nema svežih povreda i rana. Posle tretmana se obavezno javlja otok i crvenilo kao i crvene tačkice. Posle tretmana regiju treba održavati čistom, po potrebi dezinfikovati, poželjno je koristiti hladne obloge. Moguća je upotreba kortikosteroidnih krema. U slučaju infekcije upotrebljavaju se antibiotske kreme ili masti.

Cena tretmana

Cene tretmana zavise od metode koja se primenjuje, veličine tretirane površine kao i broja tretmna. Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

Dodatne informacije