Ovulacija
Contact Info
an image 
Medica Centar
Novosadska 1/c, Nis
Email: ivanbubanovic@yahoo.com

Tel: 018-249-178
Mob: 064-2951-004
 
Designed by
Ivan Bubanovic (2010)
CASA Spermogram
  
CASA
Kompjuterski asistirana izrada spermograma.
Kondilomi
  
Sve o kondilomima
Lecenje, prenosenje, komplikacije...
Konizacija
142 
Konizacija kao metoda lecenja CIN III promene.
Histeroskopija
4D Ultrazvuk
Kolposkopija
Placanje
120 
Sve usluge mozete platiti cekovima i platnim karticama.
Skidanje tetovaze
Kozmetologija

OVULACIJA I ULTRAZVUCNA PROCENA OVULATORNOG FOLIKULA

Ovulacija je kompleksan proces koji podrazumeva regulaciju funkcije jajnika na vise nivoa. Osim hormonskih dogadjanja koja determinisu folikulogenezu i ovulaciju sam proces ovulacije podrazumeva i mnoge hemodinamske, fizioloske, anatomske, strukturne pa cak i mehanicke dogadjaje na jajniku. U neposrednoj postovulatornoj fazi ukljuceni su i regenerativni procesi. Iz ovih razloga ponekad je tesko odrediti ne samo tajming ovulacije vec (sto je mnogo vaznije) "kvalitet" folikula. Pod kvalitetom folikula se najcesce podrazumeva njegova sposobnost da oslobodi jajnu celiju kao i samu cinjenicu da li folikul sadrzi zrelu i "operativnu" jajnu celiju. Hormonskim, biohemijskim i ultrazvucnim pokazateljima je to veoma tesko proceniti sa visokim stepenom pouzdanosti. Procena "kvaliteta" folikula je veoma vazna u stimulisanim ciklusima kada se zena priprema za neku od procedura asistiranog oplodjenja (IUI, IVF/ET, ICSI/ET i sl.).

Ovaj tekst ne razmatra hormonske, fizioloske i patafizioloske mehanizme ovulacije, kao ni hidromehaniku i mehaniku rupture folikula. Cilj ovog teksta je pokusaj objasnjenja hemodinamskih promena na jajniku u vreme ovulacije i periovulatornog folikula, kao i uloge 3D color/power Doppler tehnike u proceni kvaliteta folikula i tajminga ovulacije.

Sam proces folikulogeneze je pracen povecanjem krvnog protoka kroz jajnik. To je pokazano na vise studija u kojima je meren protok krvi kroz arteriju ovariku jajnika na kome se razvija dominantni folikul. Osim toga, jajnik na kome se razvija dominantni folikul je vecih dimenzija jednim delom zbog samog folikula a drugim delom zbog promena u samom tkivu jajnika koje jednostavno mozemo opisati kao otok tkiva. Ovi procesi su uslovljeni brojnim faktorima kao sto su hormoni, faktori rasta, faktori rasta krvnih sudova, vazodilatatorni prostaglandini, NO (azotmonoksid) i sl.

Sva ova dogadjanja se 2D ultrazvucnim pregledom ocitavaju kao blago uvecanje jajnika i pojava ovalne hipoehogene zone na jajniku koju zovemo ovulatorni folikul ili tacnije antralni folikul. Merenjem protoka krvi kroz arteriju ovariku u periovulatornom periodu redovno pokazuje znacajno veci protok krvi nego sto je to slucaj sa arterijom ovarikom suprotnog jajnika na kome nema ovulatornog folikula i to su opste poznate cinjenice.

Posetite stranicu o citokinima i ovulaciji.

2D UZ antralnog folikula 2D UZ antralnih folikula Perifolikularni krvni sudovi (Color Doppler) 3D rekonstrukcija perifolikularnih krvnih sudova (Power Doppler)
3D rekonstrukcija perifolikularnih krvnih sudova (Collor Doppler) Protok kroz jajnik tokom folikulogeneze Protok kroz jajnik tokom folikulogeneze Protok kroz jajnik tokom folikulogeneze
Protok kroz jajnik tokom folikulogeneze Sematski prikaz folikulogeneze i krvnih sudova jajnika Prostorna 3D rekonstrukcija perifolikularnih krvnih sudova  (Color Doppler) Prostorna 3D rekonstrukcija perifolikularnih krvnih sudova (Power Doppler)
Sematski prikaz perifolikularnih kapilara tokom ovarijalnog ciklusa.

a) Rana faza prve faze ovarijalnog ciklusa. Kapilari su tanki sa tendencijom formiranja pupoljka unutar petlje.

b) Srednja faza prve faze ovarijalnog ciklusa. Kapilari su nesto deblji sa jasno formiranim pupoljcima unutar petlje.

c) Kasna faza prve faze ovarijalnog ciklusa. Kapilari su jos deblji sa jasno formiranom anastomozom (vezom) unutar petlje.

d) Predovulatorna faza (antralni folikul) ciklusa. Kapilari su sa formiranom anastomozom koja ima tendeciju razvijanja mrezne anastomoze unutar petlje.

e) Ovulatorna faza ciklusa. Kapilari su sa formiranom anastomozom i razvijenom mreznom anastomozom unutar petlje.

f) Ovulatorna faza ciklusa. Kapilari su sa formiranom anastomozom i razgranatom mreznom anastomozom unutar petlje.

g) Postovulatorna faza ciklusa. Sve anastomoze unutar petlje se povlace, a dijametar kapilarne petlje se smanjuje.

h) Postovulatorna faza ciklusa. Sve anastomoze unutar petlje su prekinute, a dijametar kapilarne petlje jos manji.

Sematski prikaz vaskularnih promena tokom folikulogeneze kao i prilozene 3D (Power i Color Doppler) rekonstrukcije vaskularne mreze periovulatornog folikula ukazuju na znacaj samih anatomo-histoloskih promena koje se dogadjaju na krvnim sudovima tokom sazrevanja folikula. Radovi mnogih autora potvrdjuju znacaj ovih prcesa za regularan razvoj folikula i sto je jos vaznije za pravilan razvoj najznacajnijeg produkta folikula - zrele i "operativne" jajne celije sa njenim celokupnim adneksalnim kompleksom gde se pre svega misli na zonu pelucidu.

Teznja za sto kvalitetnijom procenom stanja folikula i adneksalnog kompleksa jajne celije i same jajne celije proizilazi iz potreba moderne reproduktivne biologije i saznanja da su neki oblici steriliteta i nemogucnost oplodnje bas na nivou kompromitovane molekularne komunikacije izmedju spermatozoida i zone pelucide i/ili spermatozoida i jajne celije ( saznajte vise o tome). Iz ovih razloga, reproduktivni biolozi sve vise insistiraju na "kvalitetu" jajne celije koji bi iz sasvim razumljivih razloga omogucio veci procenat uspesnosti procedura asistirane reprodukcije.

Jedno od opstih biloskih nacela glasi da je za pravilan rast i razvoj bilo koje strukture neophodna odgovarajuca podrska u pogledu vaskularizacije. Dobra i nekompromitovana vaskularizacija omogucavaju snabdevanje folikula kiseonikom, hranljivim materijama i ne manje vaznim faktorima kao sto su hormoni, regulatori i stimulatori rasta, odbrambeni humoralni i celularni faktori i sl.

Ovo je samo deo razloga zbog cega prilikom procene kvaliteta folikula treba razmisljati ne samo o njegovim dimenzijama i obliku vec i o drugim faktorim kao sto je vasuklarna perifolikularna mreza i kvantifikacija krvnog protoka kroz jajnik.

Oplodjnje nije "sudar" spermatozoida i jajne celije vec mnogo vise od toga.

 

Animacije normalnog oplodjenja:

Svim posetiocima

Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

 ivanbubanovic@yahoo.com